Παγκόσμια Απειλή για Μετωπική ΗΠΑ-Ερντογάν: Το Κογκρέσο Βάζει φρένο στην Τουρκία – «Ελπίζω ο Αλλάχ να σας βοηθήσει» Απαντά ο «Σουλτάνος»

93

Κάτι ψήνεται εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Αφρίν το Αμερικανικό Κογκρέσο απαίτησε από τον Λευκό Οίκο να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των συμμάχων της στην Συρία, απαιτήσεις τις οποίες όμως απέρριψε η Τουρκία χρησιμοποιώντας νεο-οθωμανική ρητορική.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν οι ΗΠΑ ή άλλοι ανησυχούν για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως η Αμερική είναι αιχμάλωτος τρομοκρατικών οργανώσεων και μια απελπισμένη πλέον χώρα. «Είναι λυπηρό να βλέπουμε τις ΗΠΑ σε αυτή την κατάσταση» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ρ.Τ.Ερντογάν χρησιμοποιώντας νεο-οθωμανική ρητορική ανέφερε πως η Τουρκία θα απαντήσει σε όσους είναι αντίθετοι με την συνεργασία της χώρας του με Ευρώπη-Μ.Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Κάυκασο, Κεντρική Ασία.

Ταυτόχρονα συνεχάρει τους ισλαμιστές του FSA για την συνεργασία με την ΜΙΤ λέγοντας πως δεν υπολόγισαν τον θάνατο και βάδισαν προς αυτόν δείχνοντας ιστορικό ηρωισμό με βρυχηθμούς σαν λιοντάρια στη μάχη.

«Ελπίζω ο Αλλάχ να τους βοηθήσει» είπε.

Ανέλαβε δράση το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Σας Ενδιαφέρει;  Ταϊλάνδη: Το θαύμα έγινε – Σώθηκαν όλα τα παιδιά και ο προπονητής

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Corker, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σε μια σκληρή ανακοίνωση του τόνισε ότι η κατάληψη της πόλης Αφρίν θέτει σε κίνδυνο τον πόλεμο έναντι του ISIS, και ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναγκάσει την Τουρκία να σταματήσει την επίθεσή της εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ και να δηλώσει σαφώς ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω παρεμβάσεις στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού κράτους

Η στάση του Κογκρέσου συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη η κριτική που ασκείται ότι με την συμπεριφορά της Τουρκίας διακυβεύεται ουσιαστικά η αξιοπιστία των ΗΠΑ να προστατεύσουν τους συμμάχους τους στη Συρία.

Σας Ενδιαφέρει;  Ζάεφ οριστικό για Σκόπια-Μακεδονία: «Το νέο όνομα είναι…». Απομένουν μόνο τα τυπικά

Αναλυτές και Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν σαφή έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την Συρία με αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στον χειρισμό του πολέμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγωνιά να κατατροπώσει το ISIS, ενώ άλλοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πρόθυμοι για εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία, ελπίζοντας να εκπορθήσουν τον Άσαντ από την εξουσία και να δοκιμάσουν την επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν που τον στηρίζουν.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπουτου υπουργείου Αμυνας της χώρας, συνταγματάρχη Ρόμπερτ Μάνινγκ, εξέδωσαν προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μανμπίτζ της Συρίας, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από εκεί.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ είπε ότι «Οι ΗΠΑ δεν δραστηριοποιούνται στην Αφρίν αλλά διαθέτουν στρατεύματα στη Μανμπίτζ, τα οποία δεν θα φύγουν αλλά παράλληλα θα λάβουν και μέτρα προστασίας αν ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να τα κτυπήσει».

Ο Μάνινγκ τόνισε ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την πόλη».

Σας Ενδιαφέρει;  Στο ίδιο έργο θεατές ξανά και ξανά-ΗΠΑ-Γαλλία-Μ.Βρετανία βομβαρδίζουν την Συρία

Στην απάντησή του στο ερώτημα «εάν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα προστατεύσει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας εναντίον τους» ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας απάντησε ότι «Η αμερικανική παρουσία εκεί είναι πολύ σαφής και θα λάβουμε μέτρα για να μην υπάρξει διαμάχη».

Ο Μάνινγκ είπε:

«Το έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μανμπίτζ, και πάλι, αυτό οφείλεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην νίκη επί του ISIS. Είναι σαφές σε όλα τα μέρη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εκεί και εμείς θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει διαμάχη»:

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στο Αφρίν», σημειώνει και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς».

via

Διαβάστε την συνέχεια εδώ